Hidrometre Nasıl Kullanılır?

21-09-2020 13:24
Hidrometre Nasıl Kullanılır?

Hidrometre Nasıl Kullanılır?

HAVA KİLİDİ DOSTUNUZ DEĞİLDİR!'  başlıklı bloğumuzu yazalı 4 yıl olmuş...Tekrar hatırlama zamanı:
Çoğu hobici hava kilidini gözlemleyerek fermantasyonu takip etmenin yeterli olduğunu düşünür. Hava (Bu arada aslında burada kabarcık olarak çıkan hava değil mayanın ürettiği CO2 yani karbondioksittir) Gaz çıkışı mayalamayı takip eden ilk 3-4 gün fermantasyonun sağlıklı yürüdüğüne dair iyi fikir verse de, ilerleyen günlerde fermantasyon şekerin azalmasıyla yavaşlar, sonucunda gaz çıkışı yavaşlar , mayalar ölür ve dibe çöker. ANCAK! en çok atlanan ve yanlış yorumlanan konu şudur;mayalar ölmüş ve şeker bitmiş olsa da, biranın içerisinde hapsolmuş ve şiddetle karıştırıp atmadığınız sürece orada kalan ve yavaş yavaş çıkış yapmaya devam eden CO2 kabarcıkları (ki sıcaklık değişimleriyle serbest kalış hızı değişir) pek çok hobicinin fermantasyonun sürdüğü şeklinde yanılgıya kapılmasına neden olur. 

İşte bu yüzden HİDROMETRE hobicinin gerçek dostudur! 

Bu ölçümü yapabilmeniz için gerekli ekipman;

- Hidrometre ,

- 100 veya 250 ml’ lik uzun form mezür*

Uygulama

Mezürünüzü dolduracak kadar şırayı mezüre koyun, hidrometreyi yavaşça içine bırakıp dengeye gelmesini bekleyin ve şekilde işaret edilen yerden okuduğunuz değeri not edin.

 

Örneğin 1100 okudunuz diyelim. Spesifik Gravite tablosundan bu değer karşılığı olan Brix değerini bulun: Brix değeri 23,75 dir. Bu da bize şıramızın 1 litresinde 237,5 gr şeker olduğunu gösterir. Mayamızın dönüştürme oranını 0,55 olarak alırsak;

23,75 *0,55= %13,06 sonuç alkol hesaplayabiliriz.

Bu değerden ufak sapmalar olsa da fikir vermek ve gerekirse şeker ilavesi için pratik bir hesaplamadır.

*Eğer mezür bulamazsanız hidrometrenin boyu uzunluğunda (25 cm) herhangi bir kap kullanabilirsiniz.

 

Gravite - Brix Dönüşüm Tablosu

 


 

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.