Evde Bira Nasıl Yapılır?

21-09-2020 15:59
Evde Bira Nasıl Yapılır?
TEMİZLEME VE DEZENFEKSİYON
 
Kullanacağınız tüm alet ve ekipmanı iyice temizleyip dezenfekte edin. İlk kullanımda alkali temizleyici Sanimax’ı kullanmanıza gerek yoktur; sadece Biosan’ı kullanabilirsiniz. 
 
Vahşi maya ya da bakteri bulundurabilecek herhangi bir kalıntı, ürününüzün fermantasyon sırasında bozulmasına sebep olabilir.
 
ŞERBETİN HAZIRLANMASI
 
-  Şerbetçiotlu malt ekstraktını içeren kutunun kapağında yer alan maya poşetini ayırıp, kutuyu açmadan 10 dakika sıcak suda bekletin. Bu işlem, ekstraktın akışkanlığını arttıracaktır.
- 3 litre su kaynatıp fermentöre ekleyin.
- 1 kg şeker ya da kuru malt özü, ya da 1.1 kg dekstroz, ya da 1.5 kg sıvı malt özü ilave edin
- Kutunun "Easy-Open” kapağını açarak, içindekileri fermentöre dökün ve içinde kalanları ılık su ile çalkalayarak fermentöre ekleyin.
- 23 litre hacme kadar içme suyu ile tamamlayın.
- Şerbet sıcaklığını kontrol edin. 18 – 25oC arasındaysa mayayı ilave edin ve karıştırmayın. Yüzeyde oluşan köpüğü kenara iterek (mayanın köpüğün üzerinde kalmamasını sağlamak amacı ile), mayayı şerbetin üzerine serpin. 
- Fermentörün kapağını kapatın ve hava kilidini takın. Hava kilidine, haznelerin ortasına kadar kaynatılıp soğumuş su ya da dezenfektanlı (Biosan) su koyun.
 
 
FERMANTASYON
 
Fermentörünüzü 18 – 25oC aralığında bir ortamda yıkanabilir bir tezgahın üzerine koyun ve sıcaklığı mümkün olduğunca bu aralıkta sabit tutun. 18oC derece altına düştüğü takdirde fermantasyon yavaşlar ve durabilir. 25oC derece üzerinde ürün kalitenizde düşüş yaşanır.
 
 
FERMANTASYONUN BİTTİĞİNİ KONTROL EDİN
 
Fermantasyon 24 ile 48 saat arasında başlayacak ve hava kilidinden gaz kabarcığı çıkışı gözlemlenecektir. Gaz çıkış hızı 3-4. güne kadar artarak devam edecek, 7-10 gün arasında yavaşlayacaktır. Dakikada en fazla bir kabarcık çıkacak hıza düştüğünde, fermantasyon bitmiştir denebilir. 10 gün sonunda bir hidrometre ile SG ölçümü almanızı öneririz. 


Bitmiş fermantasyon için SG değeriniz 1.005 – 1.010 aralığında olacaktır.


48 saat içerisinde alınmış iki ölçümde de aynı değeri okumak önemlidir. Aynı değeri okumak, fermantasyonun durduğu/bittiği anlamına gelir.


Fermantasyonunuz bitmişse şişelemeye geçebilirsiniz.

 
ÖNEMLİ! FERMANTASYON BİTMEDEN ASLA ŞİŞELEMEYE GEÇMEYİN!
 
 
ŞİŞELEME
 
Şişelerinizi ve dolum çubuğunuzu kullanmadan önce temizleyin ve dezenfekte edin. En ufak bir cam parçası, çatlak ya da kusuru olan şişeleri ve yeniden kullanmaya uygun olmayan şişeleri kullanmayın.
 
Şişelerinizi, en tepesinden 5 cm boşluk kalacak kadar doldurun. Dolum sırasında, tortuyu dipte bırakacak şekilde mümkün olduğunca ürünü almaya özen gösterin. Maya tortusunun şişelere geçmesinde bir sakınca yoktur ancak bu miktarı en aza indirmeye çalışın.
 
Şişeleri kapatmadan önce şişe başına tepeleme bir çay kaşığı (2 – 3 g.) şeker ilave edin. Şişeleri kapatın ve butik biranızı aşağıda belirtilen şekilde dinlenmeye bırakın.
 
 
OLGUNLAŞTIRMA
 
Şişelerinizi 7 gün boyunca ılık bir ortamda saklayın. Bu süre sonunda 7 gün kadar serin bir ortamda durultma ve olgunlaştırmaya alın. İdeal olarak ek 14 gün daha olgunlaştırma, tadı ve berraklığı olumlu etkileyecektir. Evde butik biranızı afiyetle tüketebilirsiniz.
 
Evde bira yapım videosunu buraya tıklayarak izleyebilirsiniz.
Kit kurulum kılavuzunu buraya tıklayarak bilgisayarınıza indirebilirsiniz. Kurulum kılavuzunun görsel anlatımını ise buraya tıklayarak bilgisayarınıza indirebilirsiniz. 
 
Afiyet olsun!
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.